Кой, кога и по какъв ред може да иска отвод на

...
Кой, кога и по какъв ред може да иска отвод на
Коментари Харесай

Всяка страна в гражданско дело може да иска отвод на съда

Кой, кога и по какъв ред може да желае отказ на арбитър по гражданско дело?

Ф.К., София

---------------

Действащият Граждански процесуален кодекс (ГПК) дефинира, че първоинстанционните цивилен каузи се преглеждат в състав от един арбитър, а въззивните и касационните - в състав от трима съдии, единият от които е ръководител.

Съвещанието и гласуването на правосъдния състав се управлява от ръководителя му и се организира скрито. Разпорежда се и че никой от съдиите не може да се въздържи от гласоподаване, а членовете на състава гласоподават в последователност съгласно старшинството - първи е младшият член, а ръководителят е финален. Когато при решение на делото всъщност съдът би трябвало да се произнесе по няколко желае, по всеки от тях се организира настрана гласоподаване. Решенията на съда се одобряват с болшинство на гласовете на съдиите. Съдията, който не е склонен с мнението на болшинството, подписва решението, като стимулира настрана своето изключително мнение.

И тук се стига до опцията да се желае отказ на арбитър по делото. Определени са учредения за това. Така не може да взе участие като арбитър по делото лице, което е страна по делото или, дружно с някоя от страните, е индивид на противоречивото или обвързвано с него правно отношение. Например не може да правораздава по дело, в което има наемни връзки за парцел, чиято благосъстоятелност се оспорва. 

Не може да бъде арбитър и лице, което е брачен партньор или родственик по права линия без ограничаване, по съребрена линия до четвърта степен или по сватовство до трета степен, на някоя от страните или на неин представител. Например не може свекър да е страна по делото, а снахата да е арбитър.

Не може да е арбитър и лице, което живее във фактическо съпружеско общуване със страна по делото или с неин представител. Същото се отнася и до човек, който е бил представител, надлежно прокурист, на страна по делото, както и който е взел участие при решение на делото в друга инстанция или е бил свидетел или експерт по делото.

Накрая Граждански процесуален кодекс разпорежда, че не може да е арбитър по гражданско дело и лице, " по отношение на което съществуват други условия, които пораждат основателно подозрение в неговото неутралност ". 

Когато е индивид на правото или има родство, или е бил прокурист, или пък очевидец, или експерт, съдията би трябвало самичък да се води. Ако бъде пожелан отказ на съображение проблеми с безпристрастието и съдията не го одобри, той би трябвало наложително да разгласи събитията. 

Тук се стига до процедурата по отвода. Отстраняване може да изиска всяка от страните в съвещанието, откакто е зародило или е станало известно основанието за премахване. Съдът взема решение въпроса за отстраняването при присъединяване на съдията, за който е направено настояването. 

Ако заради премахване на съдии разглеждането на делото в съответния съд е невероятно, горестоящият съд постановява изпращането му за разглеждане в различен еднакъв съд. На горепосочените за отказ на съдия основания може да бъдат отстранени прокурорът и правосъдният секретар.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР